






Makedonya MİT Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Mimarlık bölümü hiç değeri hiç bir zaman düşmeyecek , sürekli ihtiyaç duyulan bir eğitim dalıdır. Bilindiği gibi ülkemizde Mimarlık oldukça başarılı isimler yetiştirmiş ve gerek dünya çapında gerek ise Türkiye'de ünlü mimarlarımız mevcuttur.
Mimarlık Mesleği ve Özellikleri ;
Her çeşit yapının, kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde, estetik ilkeleri göz önünde bulundurarak tasarımını yapan ve yapımını denetleyen kişidir.
GÖREVLERİ
Mimarlık , insanın içinde yaşamını sürdüreceği yapıların estetik ve kullanışlılık ilkelerini göz önüne alarak tasarlama sanatıdır. Mimar bu amacı gerçekleştirmek için;
- Yapılacak binanın şehir imar planına uygun olup olmadığını inceler,- Yapıyı kullanacak kişilerin isteklerini, görüşlerini ve mali olanaklarını öğrenir,- Binanın planını çizer,- Yapıldığı zaman nasıl bir şekil alacağını gösteren maketler hazırlar,- Yapılacak binanın statik, sıhhi tesisat ve elektrikle ilgili işlemlerini inşaat, makine ve elektrik mühendisleri ile oluşturur ve yürütülmesini denetler,- Şantiyede kullanılacak olan ayrıntılı planı çizer,- Binanın plana uygun yapılıp yapılmadığını denetler,- Binalarda değişiklik veya onarım için plan hazırlar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Çalışma masası,- Aydınger kağıdı,- T Cetveli, gönye gibi çizim aletleri,- Kırtasiye malzemeleri,- Maket yapmak için çeşitli malzemeler,- Bilgisayar, çeşitli yazılım programları.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Mimar olmak isteyenlerin;- Üst düzeyde akademik yeteneğe,- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme,- El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip,- Görsel sanatlara ilgili,- Yaratıcı, estetik görüş sahibi, tasarım yeteneği olan,- Başkalarını etkileyebilen,- Yeniliklere ve eleştiriye açık,- Dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Mimarlar, bürolarda görev yaparlar, çalışmalarını genellikle temiz ve iyi aydınlatılmış bir ortamda yürütürler. Etüt çalışmaları ve bina yapımının denetlenmesi aşamalarında ise ortam tozlu, gürültülü, sıcak veya soğuk olabilir. Çalışırken; inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, teknik ressam, şehir plancıları, bina inşaatı ve çevre düzenlemesiyle uğraşan diğer kişilerle iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Mimarlar, inşaat firmalarında ve işletmelerin mühendislik mimarlık bürolarında çalışabilirler. Ayrıca, Bayındırlık Bakanlığı, İmar ve İskan Bakanlığı, İller Bankası, belediyeler gibi kamu kuruluşları yanında özel şirketlerde de çalışabilir ve büro açabilirler.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek eğitimini bitirerek mimar unvanını alanlar, yüksek lisans ve doktora eğitimi yapabilirler. Master ve doktora eğitimi sırasında yapı, yapı fiziği, mimari tasarım, bilgisayar ortamında mimarlık, rölöve, restorasyon konularında veya yapılarda herhangi bir malzemenin kullanımı konusunda uzmanlaşabilirler. Yüksek lisans eğitimi 2 yıl, doktora eğitimi ise 4 yıldır.
BENZER MESLEKLER:
İç mimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir plancılığı.








Makedonya MİT Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Türkiye'den onlarca öğrenci !
Üsküp'te Bulunan Makedonya MİT Üniversitesi teknik fakültelerinin arasında adeta parlayan bir bölüm olan Mimarlık fakültesi oldukça avantajlı olanaklar ile siz öğrencilerini bekliyor. Şuan hali hazırda eğitim almak için mimarlık fakültesinde bulunan 92 Türk öğrenci mevcuttur. Bu öğrenciler çizim pratikleri , uygulama çalışmaları , ar-ge hizmetleri , teorik dersler , mülakata dayalı geliştirmeler ve mobil simülasyonlar eşliğinde meslek eğitimlerini almaya devam etmektedirler.
Makedonya MİT Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Türkçe dilinde eğitim vermektedir. Üniversitenin bünyesindeki çok sayıdaki fakültenin yanı sıra Mimarlık Fakültesi de dünya ülkeleri ile entegre olmuş , bilimsel , kültürel ve sosyal etik ilkeleri kapsamında öğrenci yetiştirmeyi temel hedef almış fakülteler arasında . Makedonya MİT Üniversitesi Sizlere AB Standartlarının üstünde bir Mimarlık Fakültesi eğitimi alma seçeneğini sunuyor.
Mimarlık Fakültesi Makedonya MİT Üniversitesi ‘nin bünyesine henüz girmiş fakültelerden değil. Üniversite yıllardır Mimarlar yetiştirmekte ve Dünya’nın bir çok ülkesinde mesleğini gerçekleştiren öğrencileri ile güven vermekte. Makedonya MİT Üniversitesi Mimarlık Fakülktesi 2014-2015 Eğitim Öğretim Döneminde %100 Türkçe eğitim vermek için tüm hazırlıklarını tamamladı ve Türkiye’den gelen öğrencilerinin kayıt kabul işlemlerine başladı.
Makedonya MİT Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ‘nin Denkliği Var Mıdır ?
Üniversite Lizbon Anlaşması’na dahil olan tüm ülkelerce tanınmaktadır. Bu antlaşmaya Türkiye Cumhuriyeti ‘de dahil olduğu için elbette Makedonya MİT Üniversitesi ‘Nin Denkliği mevcuttur. Bu konuda Türkiye Temsilciliğimize Talep iletmeniz halinde sizin adınıza Denklik belgesi YÖK Kurumundan alınabilir.
Yüksek Öğretim Kurumu Mimarlık Fakültesi ile ilgili Kararnamesi
Yüksek Öğretim Kurumu Mimarlık Fakültesi ile ilgili denklik yönetmeliğinde belirttiği maddeler ile Yurtdışında Mimarlık eğitimi alan öğrencilerin önünü de açmış oldu. Makedonya MİT Üniversitesi Türkçe Mimarlık Fakültesi'nde eğitiminizi tamamladıktan sonra Türkiye'de mesleğinizi yerine getirmenizi sağlayan o yönetmeliğin ilgili maddeleri aşağıdadır ;
Madde 10- Değerlendirme süreci; programlarının değerlendirilmesi talebinde bulunan kurumlarca hazırlanacak özdeğerlendirme raporunun Mimarlık Akreditasyon Kurulu'na sunulmasıyla başlar, değerlendirme ekipleri tarafından yapılacak ziyaret öncesi inceleme, ziyaret, raporlama ve Kurulun yetkinlik konusunda vereceği karardan oluşur. Gönüllü, şeffaf, adil ve objektif yürütülen bu süreçte eğitim programları analiz edilerek program değerlendirme ölçütlerinde yer alan genel ilkelerin sağlanıp sağlanmadığı tespit edilir.
Değerlendirme ölçütleri ve sürecin nasıl işleyeceği Mimarlık Akreditasyon Kurulu tarafından belirlenir.
Program Değerlendirme Ölçütleri
Madde 11- Program değerlendirme ölçütlerinin başlıkları şunlardır:
Programın felsefesi
Programın kompozisyonu ve yapısı
Mezunun kazanması beklenen bilgi ve beceriler
İnsan kaynakları
Öğrenme kaynakları (fiziksel kaynaklar)
Mali kaynaklar
Nitelik sağlama geliştirme
Öğrenci destek ve kılavuzluk
Ödüllendirme sistemleri
Yukarıdaki değerlendirme ölçütlerine göre programın güçlü yönleri, eksiklikleri, yetersizlikleri ve olumsuzluklar hazırlanacak bir rapor ile tespit edilir."
Amerika'daki 3 senelik mimarlık yüksek lisans programlarında ise "lisans derecesi" verdiklerinden ve Mimarlar Odası Ana Yönetmeliği'ndeki İkinci Bölüm,
"Madde 7 — Odaya asil üyelik için aşağıdaki esasların yerine getirilmesi gerekir:a) Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda olup, yurt içinde mimarlık eğitimi veren eğitim kurumlarından birini bitiren ya da yurt dışındaki mimarlık eğitimi veren kurumlardan mezun olan ve diplomasının denkliği Yükseköğretim Kurulunca onaylanan, böylelikle yasal olarak mimarlık mesleğini uygulamaya hak kazanmış her mimar, mesleki etkinlikte bulunabilmek için Odaya üye olmak ve üyelik niteliğini korumak zorundadır. Üyelik kaydında lisans diploması esastır." maddesi uyarınca YÖK'ten programlar arası denklik sağlandıktan sonra, Türkiye'de mimar olarak çalışılabilir.
MAKEDONYA MİT ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE MİMARLIK FAKÜLTESİ
Eğitim Süreci : 3 Yıl
Eğitim Dili : Türkçe
Eğitim Ücreti : 3000€ / Yıllık
Makedonya'da Mimarlık Fakültesi'nde eğitim almak için Universal Aracılığı ile kayıt olun yıllık eğitim harcınızı Universal Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı garantörlüğü ile 2 taksit halinde ödeyin.
Makedonya MİT Üniversitesi YÖK Tarafından Tanınmaktadır.
