top of page

DENKLİK ve TANINIRLIK 

Denklik 

 

Makedonya MİT Üniversitesi Yüksek Öğretim Kurumunca tanınmaktadır. Üniversitenin eğitim sistemi Avrupa Üniversiteler Birliği eğitim kararnamesine uygun olarak oluşturulmuştur . Bologna Anlaşması uyarınca Türkiye dahil olmak üzere sürece dahil olan tüm ülkelerde üniversite eğitim programları benzer şekilde uygulanmak durumundadır. Bu sebepten dolayı Makedonya Üniversiteleri Türkiye'de bulunan YÖK Kurumu tarafından tanınmaktadır .

[ Önemli Not : Bazı üniversitelerin denkliği kaldırılmıştır. YÖK Sitesinden kontrol ediniz. ]

 

Üsküp MİT Üniversitesi Denklik 

Yandaki resimde Yüksek Öğretim Kurumu'ndan dilekçe yolu ile alınmış denklik belgesi örnekle-

ri bulunmaktadır. Makedonya MİT Üniversitesi Yüksek Öğretim Kurumunca tanınmaktadır. 

 

Üniversite Türkiye'den gelen öğrenciler için oluşturduğu Türkçe fakültelerinde çok sayıda öğrenciye sahiptir. 

Makedonya MİT Üniversitesi AB Standartlarında eğitim hizmeti sunmaktadır. Üniversitede bulunan ondan fazla fakültenin tamamı Türkiye'nin de dahil olduğu bologna süreci kapsamında belirlenen programlar göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi tüm ülkelerde gerekli şart ve koşulları yerine getiren tüm üniversite kurumları YÖK Tarafından tanınımaktadır.

Bu sebepten dolayı Makedonya MİT Üniversitesi'nin Türkiye'de denkliği bulunmaktadır. İlaveten Türkiye Cumhuriyeti Lizbon ve Bologna süreçlerine dahil ülkeler arasında bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı başta Makedonya , Azerbaycan , Bosna Hersek gibi bu süreçlere üye diğer ülkelerin üniversitelerini tanımaktadır. 

 

DENKLİK NEDİR ?

Denklik başlıbaşına üniversite'de eğitim aldığınız programın içeriği ile alakalı bir durumdur. Üniversite eğitiminiz sırasında aldığınız dersler içerisinden Türkiye'de görülmesi zorunlu derslerin görülmesi halinde içerik ve yoğunluk bakımından uyumlu olması özelliği aranmaktadır. Eğer yurtdışında eğitim aldığınız süreç içerisinde gördüğünüz eğitim programı Türkiye ile uyumlu ise diplomanızın denkliği vardır. Değilse diplomanızın Türkiye'de denkliği yoktur. Yine de bu uyum olmasa dahi yapılacak denklik sınavında 100 ( Yüz ) üzerinden en az 50 ( elli ) puan almanız halinde denklik edinirsiniz.

 

Denklik hususunda Bologna Süreci  , Lizbon Süreci ve Avrupa Birliği katılım sürecinin oldukça etkisi olmuştur. Öyle ki özellikle Bologna süreci sayesinde Türkiye'deki eğitim programı ile Avrupa ülkelerinin eğitim programı uyumlu hale getirilmiştir. Bu sebepten dolayı denklik meselesinin de önü açılmıştır. 

 

TANINMA NEDİR ? 

Tanınma başlıca üniversite ile ilgili bir durumdur. Yurtdışında eğitim alacağınız ülke , üniversite , üniversitenin yapısı , eğitim kadrosunun yapılanması , eğitim programı ve benzeri kriterler incelenerek üniversitelerin uygunluğuna daha doğrusu eğitim kurumunun üniversite vasfı taşıyıp taşımadığına karar verilir. Denklik başvurusu yapabilmeniz için önce eğitim aldığınız üniversitenin tanınması gerekir aksi halde denklik başvurusu dahii yapamazsınız. Genelde devlet üniversiteleri ile köklü bir geçmişi olan özel üniversiteler Yök tarafından tanınmaktadır. YÖK Tarafından tanınmayan bir üniversitede eğitim almak anlamsızdır. Bu sebepten dolayı kayıt olmadan önce YÖK'e tanınma sorgusu yapabilirsiniz. ( E-Mail veya Posta Yolu İle ) Aşağıdaki Adresten : 

 

Telefon (Denklik İşlemleri ve Başvuru Sorgulama): 444 8 965 (444 8 YÖK)

Adres: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı – 06539Bilkent / ANKARA

E-posta: denklik@yok.gov.tr

BOLOGNA SÜRECİ NEDİR ? 

 

Bologna Süreci, 2010 yılına kadar Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen bir reform sürecidir. Pek çok uluslararası kuruluşun işbirliği ile 47 üye ülke (Karadağ'ın bağımsızlığını ilan etmesiyle üye ülke sayısı 45 ten 46 ya, son olarak Kazakistan'ın da sürece dahil olmasıyla 47'ye yükselmiştir) tarafından oluşturulan ve sürdürülen, alışılmışın dışında bir süreçtir. Sürece üyelik hükümetler/devletler arası herhangi bir anlaşmaya dayanmamaktadır. Bologna Süreci kapsamında yayımlanan bildirilerin yasal bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Süreç tamamen her ülkenin özgür iradeleri ile katıldıkları bir oluşumdur ve ülkeler Bologna Süreci’nin öngördüğü hedefleri kabul edip etmeme hakkına sahiptirler.

 

Bologna Sürecinin oluşturmayı hedeflediği Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşları, yükseköğrenim görmek ya da çalışmak amaçları ile Avrupa’da kolayca dolaşabileceklerdir. Avrupa, gerek yükseköğretim ve gerekse iş imkanları açısından dünyanın diğer bölgelerinden kişiler tarafından tercih edilir hale getirilecektir.

 

Avrupa Yükseköğretim Alanında en gerçekleşmesi arzulanmayan şey, üye ülkelerin eğitim sistemlerinin tek tip yükseköğretim sistemi haline getirilmesidir. Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda asıl hedeflenen, çeşitlilik ile birlik arasında bir denge kurulmasıdır. Amaç, yükseköğretim sistemlerinin kendilerine özgü farklılıkları korunarak birbirleriyle karşılaştırılabilir olması ve uyumlu hale getirilmesinden ibarettir. Bu şekilde, bir ülkeden yada yükseköğretim sisteminden bir diğerine geçişin kolaylaşması ve böylece öğrenciler ve öğretim görevlilerin hareketliliği ve istihdamının artırılması planlanmaktadır. ( KAYNAK bologna.yok.gov.tr ) 

ONLİNE BİLGİ PORTALI

UNIVERSAL YURTDIŞI EĞİTİM DANIŞMANLIĞI ''Facebook''ta ! 

  • Facebook Clean
  • Google+ Clean
  • LinkedIn Clean
  • Twitter Clean

© 2023 by Universal Educatıon SRL .

bottom of page